Ik maak krachtige beelden die de essentie van architectuur communiceren. Altijd kritisch en met volle overtuiging.



Samenwerken?

T. 0614420166
E. info@stijnpoelstra.com

Instagram
LinkedIn

Image Alt
architectuurfotografie
home / architectuurfotografie

Architectuurfotografie

Mijn architectuurfotografie laat een herkenbare gelaagdheid zien. Het zijn frisse beelden die de essentie van een ontwerp in heldere composities communiceren. Omdat architectuur mijn tweede natuur is, laat ik me graag door mijn intuïtie leiden. Ik kan architectuur lezen en ruimtes aanvoelen, waardoor ik een project met volle overtuiging doeltreffend kan fotograferen.

Architectuurfotografie met volle overtuiging

Het is voor mij vanzelfsprekend om werk te leveren dat technisch gezien onberispelijk is. De uitdaging in architectuurfotografie is om te laten zien waar het werkelijk om gaat, want daarin schuilt de kracht van een goede architectuurfoto. Het gaat niet alleen maar om mooie beelden, maar vooral wat die beelden vertellen over de architectuur, de context of de gebruikers. Dat maakt architectuurfotografie zo interessant en tegelijk ook specialistisch.

Architectuur is de rode draad in mijn leven. Ik kan ermee lezen en schrijven omdat ik een architectonische achtergrond heb. Bovendien spreken we dezelfde taal zodat ik met een minimale briefing al uitstekend uit de voeten kan. Uiteindelijk gaat het om de vertaalslag van architectuur naar beeld: nauwgezet, kritisch en met volle overtuiging. Vertrouw me je project met een gerust hart toe. Ik zal niet teleurstellen.

 

Herkenbare gelaagdheid

Zoals gezegd laat mijn architectuurfotografie een herkenbare gelaagdheid zien. Daarmee bedoel ik dat de composities met grote zorg worden ‘ontworpen’. Ik zoek vaak naar een bouwkundig element als drager van het beeld en bewaar zoveel mogelijk de rust in de opbouw van mijn foto’s. Dit zorgt ervoor dat je als kijker de architectuur of een interieur optimaal kunt aflezen en niet wordt afgeleid door storende elementen of heftige perspectieven. Elke centimeter verschil in het standpunt van de camera maakt hierin een groot verschil. Als extra laag laat ik graag de menselijke maat zien. Om een goed gevoel bij de schaal te krijgen en om te laten zien hoe een gebouw of interieur wordt gebruikt en welke interactie er plaatsvindt. 

In het proces van de beeldbewerking streef ik er altijd naar om zo dicht mogelijk bij de ervaring te komen die ik met mijn eigen ogen heb gehad. Het is een complex proces om het maximale uit de digitale negatieven te halen. Een workflow die ik in de loop der jaren heb verfijnd en zich kenmerkt door frisse beelden waarbij de belichting en de kleuren met elkaar in balans zijn.

 

Werkwijze architectuurfotografie

Een goede voorbereiding en inspelen om het weer vind ik essentieel. Ik verdiep me in de briefing en aan de hand van de oriëntatie van een project bepaal ik op welke momenten de omstandigheden ideaal zijn voor de beelden die ik wil maken. 

Op locatie is het de intuïtie die me leidt, ik kan daar blind op vertrouwen. Door vliegensvlugge maar weloverwogen keuzes te maken weet ik de beste standpunten feilloos te vinden en dat voelt goed, telkens weer. Als je weet waar de architectuur om gaat en als je snapt dat welke invloed je standpunt op het eindbeeld heeft, dan wordt je camera een instrument om een vertaalslag naar beeld mee te maken. En daar draait het om bij architectuurfotografie.